×

Dat ongeluk waaraan je net ontsnapte omdat je voor één keer een andere weg nam. Die vriendin aan wie je onverwacht precies de juiste raad kon geven, of die geniale ingeving die een prangend probleem naar de prullenbak verwijst. Je intuïtie staat altijd voor je klaar, maar zouden we onze persoonlijke geluksassistent niet nog beter kunnen gebruiken? Carolina Bont, intuïtiecoach en auteur van verschillende boeken over het onderwerp, is onze gids.

Wat is intuïtie volgens jou?

Intuïtie is je innerlijke wijsheid, je wijze bondgenoot. Je zou het ook je ziel kunnen noemen, dat deel van jezelf dat vanuit een veel groter perspectief kan zien en begrijpen. Het is een weten of aanvoelen dat een actie of beslissingen goed zal uitwerken, ook al kunnen we op dat moment niet alle gevolgen overzien. Het is een innerlijke kracht. Je intuïtieve ingevingen stimuleren je om beperkende gewoontes los te laten. Uit wetenschappelijk onderzoek van de Amerikaanse prof psychologie Ellen Langer blijkt dat intuïtie een onafgebroken stroom van nieuwe inzichten oplevert, terwijl alleen maar rationeel denken over het algemeen oude en starre geesteshoudingen bevestigt. Je intuïtie kan je denken open breken en die frisse blik brengt je in contact met jouw creativiteit en met onverwachte mogelijkheden.

Hoe spreekt onze intuïtie tot ons?

Intuïtie kan komen in de vorm van gedachten, gevoelens, lichamelijke gewaarwordingen, beelden of herinneringen. Om je intuïtie te horen en te stimuleren is het van belang om onbevooroordeeld te kijken en je ook bewust op je intuitie te richten door naar binnen te gaan met je aandacht om je eigen antwoorden te vinden. Onze samenleving leert ons vooral om ons naar buiten te richten en alleen op ons verstand te vertrouwen, en je verstand is op zich prima en vaak nodig, maar als je alleen daarop vertrouwt raak je uit balans en mis je belangrijke informatie. Het gaat om een goed samenspel tussen ratio en intuïtie .

Om in balans te zijn is het erg belangrijk om te ‘gronden’ schrijf je. Waarom is dat?

Als je te hoog zit met je energie, te veel in je hoofd en daardoor te weinig contact hebt met je lichaam is het lastig om de signalen van je intuïtie op te merken. Gegrond heb je meer overzicht, je voelt je rustiger, steviger.Daardoor merk je eerder nuttige signalen op om iets wel of juist niet te doen. Iedereen gebruikt zijn intuïtie in meer of minder mate. Je bent dus al intuïtief. Het werkt voortdurend. Veel intuïtieve ingevingen worden echter genegeerd.

Hoe kan je gronden of aarden?

Het belangrijkste is dat je contact houdt met je lichaam. Als je aanwezig bent op een ontspannen manier aard je eigenlijk vanzelf. Wandelen, tuinieren, dat is allemaal prima, net als alle dingen waarvan je geniet en waar je enthousiast over bent. Je intuïtie wil niets liever dan dat jij jouw talenten gebruikt. Korte intuïtie pauzes van bijvoorbeeld vijf minuten als je druk aan het werk bent geven ookal innerlijke rust en vaak nieuwe ideeen. Je raadpleegt je intuïtie dan bewust. Het helpt dan om positief gerichte vragen te stellen. ‘’Hoe kan ik dit het beste oplossen’’? Of ‘’wat heb ik nodig om dit los te laten’’? Het werkt vaak het beste om allereerst te aarden door helemaal met je aandacht in het hier en nu te komen. Ervaar hoe je zit of staat, hoe je lichaam voelt, waar er spanning is en waar het ontspannen is. En laat dan de spanning los door rustig en diep adem te halen. Goed ademhalen is de weg terug naar gemoedsrust, acceptatie van je emoties en het ontwaken van je lichamelijke intuïtie.

unspecified-2

Maar vaak zijn we niet in harmonie en als je dan contact maakt met je lichaam voel je onprettige dingen, wat dan?

Wat dan niet helpt, is om die onprettige gevoelens te onderdrukken. Of net te doen alsof je niet gestresst, onzeker of bang bent. Sta stil bij wat je voelt, zonder jezelf te veroordelen, accepteer het. Zeg bijvoorbeeld tegen jezelf ‘’ik hou van mezelf, ook al voel ik mij nu gestresst en onzeker’’. Zo geef je jezelf de ruimte om te zijn wie je bent met al je gevoelens. Je bent dan eerder in staat om afstand te nemen en op een objectieve, meer intuïtieve manier te kijken. Om intuïtieve signalen op te vangen is een ontvankelijke instelling nodig. Als je je afsluit voor je kwetsbaarheid – onzekerheid hoort daar bijvoorbeeld ook bij – dan sluit je je ook af voor je ontvankelijkheid en daarmee voor je intuïtie. Kracht, kwetsbaarheid, ontvankelijkheid: je hebt ze allemaal nodig.